kwi
2020
Zabawy masami plastycznymi: cz. 2
Dzień dobry kochane Skrzaty, Mamusie i Tatusiowie! Tak jak obiecałem, dzisiaj podrzucę Wam kolejne przepisy na plastyczne materiały ze składników łatwo dostępnych w domu lub pobliskim sklepie.
- Domowa ciastolina
Składniki:
– 1 szklanka mąki pszennej,
– 1/3 szklanki soli,
– 1 łyżka oleju,
– 2 łyżki soku z cytryny,
– kilka kropli olejku migdałowego,
– około 0,5 szklanki gorącej wody z barwnikiem spożywczym.
Mieszamy składniki, na ostatku dodając wodę z rozpuszczonym w niej barwnikiem. Aby nie poparzyć rąk, do czasu przestygnięcia masy mieszamy widelcem, potem zagniatamy. W zależności od tego, jaką miękkość otrzymaliśmy, dodajemy mąki (gdy masa jest zbyt miękka) lub wody (gdy jest za twarda). Ciastolinę można również przechowywać kilka dni w lodówce, zamkniętą w pojemniku.
- Piankolina
Składniki:
– 0,5 kg mąki ziemniaczanej,
– 0,5 opakowania pianki do golenia,
– odrobina płynu do mycia naczyń.
Wszystkie składniki mieszamy dokładnie w misce. Po wymieszaniu można się bawić nią jak piaskiem w piaskownicy, czyli różnymi foremkami, plastikowymi, bezpiecznymi dla dzieci sztućcami, itp.
- Glutek
Składniki:
– ½ tubki kleju szkolnego,
– 2 łyżeczki wody,
– około 2 łyżek płynu do płukania tkanin.
Składniki łączymy, na samym końcu powoli dodając płyn do płukania tkanin, aby konsystencja masy był gęsta i zwarta. Jeżeli masa się spieni, należy ją odsączyć. Po wymieszaniu odstawiamy na 2-3 minuty.
- Piasek kinetyczny
Składniki:
– 4 szklanki mąki pszennej
– 0,5 szklanki oleju.
Piasek kinetyczny jest bardzo aksamitny, gładki oraz plastyczny. Żeby uatrakcyjnić zabawę, można piasek zabarwić barwnikami spożywczymi.
- Farbki do malowania palcami
Składniki:
– 3 łyżki cukru,
– pół łyżeczki soli,
– pół szklanki mąki kukurydzianej,
– 2 szklanki wody,
– barwniki spożywcze.
Sypkie składniki: mąkę, cukier oraz sól zalewamy wodą i dokładnie mieszamy. Przelewamy do małych pojemniczków, dodajemy różne barwniki oraz mieszamy.
Zapowiada się wspaniała zabawa, ale pamiętajcie, że masy plastyczne, nawet jeśli są kolorowe i ładnie pachną, nie nadają się do jedzenia! Ale jestem pewien, że dobrze o tym wiecie 😊
Wasz Leśny Skrzat